web stats
diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow
Friherrsin Sosialidemokraatit ry

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Tietotori

Yhdistyksen historiaa


Friherrsin Sosialidemokraatit ry

Suomen Sosialidemokraatti kirjoitti 23.1.1948 seuraavasti: ”Keskiviikkona tammikuun 21 pnä kokoontui joukko palkkatyöläisiä Friherrsissä toveri Antikaisen huvilaan keskustelemaan sos.dem. työväenyhdistyksen perustamisesta paikkakunnalle. Toveri Eino Anttilan alustuksen jälkeen syntyneessä keskustelussa kaikki puheenvuoron käyttäjät olivat sitä mieltä, että paikkakunnalle on perustettava oma yhdistys. Tuloksena olikin, että päätettiin perustaa Friherrsin Sosialidemokraattinen Työväenyhdistys.

Johtokuntaan tuli valittua toverit Olavi Lehto, Bertta Laaksonen, Helmi Vuorio, Vilho Wiik, Uuno Salminen ja Väinö Stolt sekä varalle Runar Wirtanen, Holger Palonen, Yrjö Veteli ja Arvi Manninen”.  Artikkelissa mainittujen henkilöiden lisäksi kokoukseen osallistuivat ainakin Tyyne, Leo ja Atte Antikainen, Alda Wirtanen ja Torsti Toivonen.

Yhdistyksen jäsenmäärä nousi ensimmäisenä toimintavuotena jo yli 50:n. Ensimmäinen valtuutettu oli Bertta Laaksonen, joka valittiin 1950. Holger Palonen valittiin kolme vuotta myöhemmin. Veikko Suojanen aloitti valtuustotyöskentelynsä 1956. Suojasesta kehittyi eräs merkittävimmistä kunnallispoliitikoista Vantaalla ja legendaarinen hahmo Friherrsissä.

Sosialidemokraattisen puolueen hajaannus tapahtui 1957 puoluekokouksessa, jolloin lähes puolet kokousedustajista marssi ulos. Yhdistyksessä se näkyi kahden jäsenen erottamisena, jäsenmäärän laskuna ja v- ja u-seura Pirkat ry:n perustamisena.

1960-luvun alussa puolueen ja yhdistysten sääntöjä muutettiin. Yhdistyksen nimi lyhennettiin Friherrsin Sosialidemokraatit ry:ksi. Alkoi voimakas kasvu. Ajan myötä Friherrsin yhdistykseen liittyivät Askiston, Kivistön, Hämevaaran ja Varisto - Pähkinärinteen yhdistykset.

Yhdistyksen jaostoina ja tukiyhteisöjä ovat olleet naisjaosto, Nuoret Kotkat, kulttuuri- ja opintokerhot, palstaviljelyjaosto ja Eläkkeensaajat.

Antti Kalliomäki kansanedustajaksi

Mauno Koivisto valittiin presidentiksi 1982. Näissä vaaleissa oli Koiviston valitsijamiesehdokkaana liikunnanopettaja, seiväshyppääjä Antti Kalliomäki. Kalliomäki oli sitoutumaton. Presidentinvaalien jälkeen Kalliomäelle tarjottiin Sosialidemokraattisen puolueen jäsenyyttä ja mahdollisuutta asettua ehdokkaaksi 1983 eduskuntavaaleissa.

Antti Kalliomäki liittyi Friherrsin sosialidemokraattien jäseneksi. Hän sai vaaleissa 6 038 ääntä ja tästä alkoi Antti Kalliomäen valtiopäivämiehen ura.

Nykypäivä

Nykyisin Friherrsin Sosialidemokraatit ry kattaa alueellisesti koko läntisimmän Vantaan Rajatorpasta Askistoon. Se pyrkii toimimaan sosiaalisesti ja demokraattisesti ajattelevien ihmisten vaikutuskanavana paikallisesti ja kunnallisella tasolla. Keskuspaikka on Friherrsin Torppa.

Torppaa myös vuokrataan erilaisia tilaisuuksia varten.

Uutiset Vantaa.fi

Vantaan kaupungin henkilöstökertomus 2021: Poikkeusoloissa hyvää kehitystä

Henkilöstömäärä kasvoi ja sairauspoissaolot laskivat Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 14.3. esittää kaupunginvaltuustolle tiedoksi kaupungin...

Lue lisää »

Viikonloppuna öljyvahinko Ilolan Ahdetiellä

Viikonloppuna öljyvahinko Ilolan Ahdetiellä Ilolassa pääsi maahan polttoöljyä viikonloppuna. Öljyä päätyi maahan perjantaina, ja alueen asukkaat...

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Henriksson vakavana eduskunnassa: ”Silloin tämän hallituksen taival katkeaa siihen”

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi tänään, että hallitusviisikko kävi vakavahenkisen keskustelun hallituksen pelisäännöistä ja hallituksen...

Lue lisää »

Teatteriarvio: Matiaksenmetsässä kaikki on kohdallaan, vähän liiankin

Aksa Korttilan suurenerginen roolityö pitää Kansallisteatterin Ronjan lennossa. Teen heti tähän kärkeen tunnustuksen: Ronja Ryöväintytär ei ole...

Lue lisää »

Uutiset SDP.fi

SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoro maatalouden kriisiä koskevaan välikysymykseen

SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuhe välikysymyskeskustelussa 7.12.2022 Kansanedustaja Piritta Rantanen

Lue lisää »

SDP:n Ville Skinnari: Kokonaisturvallisuutta vahvistetaan digiosaamisella

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari puhui maakunnallisessa itsenäisyyspäivän lipunnostojuhlassa Hämeenlinnassa.

Lue lisää »