diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow
Friherrsin Sosialidemokraatit ry

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Länsi-Vantaan terveyspalvelut - keskusteluilta 30.11.2011


Länsi-Vantaan terveyspalvelut - keskusteluilta 30.11.2011 Rajatorpan koululla

DSC_0322-1.jpg

Terveyspalvelujohtaja Timo Aronkytö saapui yleisötilaisuuteen kertomaan Länsi-Vantaan terveyspalvelujen tilanteesta ja terveyspalveluista yleisesti Vantaalla.
Kuvassa oikealla Sosiaali- ja terveyslautakunnan pj Eija Grönfors.

DSC_0326-1.jpg

Paikalle oli saapunut yleisöä noin 60 henkeä.

Suomessa joutuu jonottamaan jopa 2 kuukautta päästäkseen lääkärin vastaanotolle ei-kiireellisissä tapauksissa. Britanniassa  julkiselle lääkärille pääsee noin 2 vuorokaudessa, samoin Ranskassa ja Ruotsissa. Kreikassa pääsee julkiselle lääkärille 2 viikon jonotusajan jälkeen.
Että ei voi muuta sanoa, kuin että hyvä Suomi!

Hammashoitoon ei-kiireellisissä tapauksissa joutuu jonottamaan 3-6 kuukautta. Joku tiesi kertoa, että oli jonottanut jonoon pääsemistä ensin 3 kuukautta, jonka jälkeen oli saanut ajan 3 kuukauden päähän. Että taas hyvä Suomi!
Länsi-Vantaan terveyspalveluista yleisesti Aronkytö kertoi, että Katriinan sairaalan poli suljetaan ja Seutulan asukkaat tulevat jatkossa käyttämään vuoden vaihteessa avattavaa remontoitua Martinlaakson terveysasemaa, jossa tulee toimimaan päiväpoliklinikka.

Omalääkäri-järjestelmä on purettu niin, että siitä on jäänyt jäljelle omalääkäripalvelut perussairauksia omaavat asukkaat sekä yli 75-vuotiaat asukkaat, jotka otetaan automaattisesti ohjelmaan mukaan heidän täytettyä 75 vuotta. Tosin tämäkään ei ole toiminut aivan aukottomasti vaan omalääkäripalvelun piiriin pääsyyn pitää jonottaa tällä hetkellä jopa kuukausia. Omalääkärin saa siis myös automaattisesti jos potilaalla on todettu jokin pitkäaikaissairaus. Omalääkäritoiminta toimii kuulrmma melko moitteettomasti tällä hetkellä.

Kaunialan sairaala korvaa Katriinan sairaalan kroonikkopotilaiden hoidossa.

Myyrmäen terveysaseman toimimattomuus huolestutti asukkaita. Siellä joutuu jonottamaan joskus jopa 2 tuntia pelkästään hoitajalle, joka arvioi hoidon tarpeen ja ratkaisee pääsyn lääkärille. Jos potilas ohjataan lääkäriin, mikä suurimmassa osassa tapauksissa tapahtuu, jonotus jatkuu lääkärille pääsyyn. Jonotus on saattanut pahimmillaan kestää 3-4 tuntia, alle tunnin ei kukaan ole päässyt. Aronkytö selosti, että päiväpolien järjestelyissä on tapahtunut virkamiehillä laskuvirhe, joka on aiheuttanut suuret ruuhkat Myyrmäen terveysasemalle. Tähän on tulossa parannusta kun Martinlaakson terveysasema aloittaa toimintansa ja Martinlaakson asukkaat alkavat käyttää omaa terveysasemaansa.

Myyrmäen terveysasemalla on lähes aina turhautunut ja lähes aggressiivinen tunnelma ja joskus hoitajia on jopa uhattu. Tämä on ymmärrettävää, koska monen tunnin jonotus sairaana ja huonokuntoisena ei todellakaan ole mukavaa.
Pienten lasten äitejä hirvittää mennä Myyrmäen terveysasemalle jonottamaan ehkä kuumeisen lapsen kanssa ja Aronkytö pahoitteli, että jonotusta on niinkin paljon ja kertoi, että lapset pyritään mahdollisuuksien mukaan ottamaan jonon ohitse, jotta jonotusaika ei muodostuisi niin pitkäksi lapsille. Onko lapsia otettu jonojen ohitse, ei ollut tietoa, koska lapsiperheiden edustajia oli hyvin vähän paikalla.

Lapsiperheille on kaavailtu myös omalääkärijärjestelmää, mutta vain jollakin tavalla pitkäaikaissairaille. Joten terveiden lasten jonotustilannetta tuskin tulee helpottamaan. Lapsiperheiden helpotukseksi Aronkytö kertoi, että Peijaksen sairaalan poliklinikalla on helpotettu lasten vastaanottoa, joten sinne kannattaisi mennä. Tosin jos sinne joutuu julkisilla menemään, on sinne Länsi-Vantaalta pääseminen bussilla hankalaa. Ilmeisesti vain yksi linja ajaa Myyrmäestä Peijakseen. Peijaksesta Itä-Vantaalle pääsee monellakin linjalla, mutta ei Länsi-Vantaalle. Tämä puhuu melko paljon sen puolesta, että Peijaksen sairaalan on ajateltu alun perin palvelevan ensisijaisesti Itä-Vantaan asukkaita. Vaikka Länsi-Vantaalta ohjataan koko ajan enemmän käyttämään Peijaksen sairaalaa, ei julkiset kulkuyhteydet tue tätä toimintaa.
Myyrmäen terveysasemalla on myös uhkailtu terveysaseman henkilökuntaa ja tunnelma on usein hyvin kireä, joka aiheuttaa sen, että työntekijöilläkään ei ole miellyttävää olla töissä. Aronkytö toisti, että Martinlaakson aseman avatessa ovensa, tilanteen pitäisi helpottua Myyrmäessä. Toivottavasti tämä pitää käytännössäkin paikkansa ja se jää nähtäväksi ensi vuoden puolella.

Puhelinpalvelu ei toimi Myyrmäen terveysasemalla. Puhelimen päässä joutuu odottelemaan hyvässä lykyssä 1,5 tuntia, jonka jälkeen puhelu on suljettu. On käynyt niin, että puhelimella ei pääse lainkaan moneen päivään terveysasemalle, jonka syyksi on kerrottu, että operaattorilla on vaikeuksia pitää linjat auki?
Mutta on helpotustakin tulossa ensi vuonna, jolloin asukas saa vaihtaa terveysasemaansa jos huomaa, että oma terveysasema ei toimi hyvin ja joutuu kohtuuttomasti jonottamaan. Näin terveysasemat joutuisivat vähän kilpailemaan keskenään pitääkseen asiakkaansa, kuinka paljon se kiinnostaa julkisilla varoilla toimivia terveysasemia, on mielenkiintoista. Vaihtamisesta on tehtävä kirjallinen ilmoitus omalle terveysasemalle.
Vuoden 2014 alusta asukas voi vaihtaa terveysasemaansa toiseen kuntaan. Tästä samoin ilmoitus omalle terveysasemalle.
Samoin v 2014 voi valita minkä tahansa Suomen sairaalan, jossa esimerkiksi jokin sovittu operaatio suoritetaan tehtäväksi. Tällä pyritään siihen, että jonotusajat vähenisivät.  Senkin toimivuus jää nähtäväksi ja kuinka halukkaita potilaat ovat lähtemään jonnekin kauas leikattavaksi vaikka leikkaukseen pääsisikin huomattavasti nopeammin jossakin toisessa kaupungissa.

Terveysasemat siirtyvät sähköiseen reseptijärjestelmään vuonna 2012. Tämän pitäisi helpottaa tuntuvasti reseptien uusimisia. Resepti lähetetään toivottuun apteekkiin sähköisesti tietojärjestelmästä, jonka jälkeen lääke on noudettavissa apteekista.

Aronkytö muistutti vielä asukkaita, että jos he kokevat joutuvansa väärin/huonosti kohdelluiksi terveysaseman palveluja käytettäessä, siitä kannattaa ehdottomasti tehdä kirjallinen muistutus tai valitus, joka aina käsitellään ja valituksen tekijälle lähetetään aina vastaus. Aronkytö ei osannut kertoa, kuinka kauan vastaukseen saamiseen menee.
Uutiset Vantaa.fi

Sosiaali- ja terveyspalvelut juhannuksena

Sosiaali- ja terveyspalvelut juhannuksena Terveysasemat Vantaan terveysasemat sulkeutuvat torstaina 20.6. klo 14.30 ja ovat suljettuina juhannusaattona...

Lue lisää »

HUS varautuu Peijaksen päivystyksen ruuhkautumiseen -käyttöön palveluseteli

HUS varautuu Peijaksen päivystyksen ruuhkautumiseen kesällä -käyttöön palvelusteli HUSin yhteispäivystykset Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla...

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Teollisuusliitto haluaa viennille kasvuohjelman

Teollisuusliitto esittää, että Suomeen perustetaan poikkihallinnollinen viennin ja teollisuuden kasvuohjelma. Ohjelman laatimisesta vastaisi maan hallitus...

Lue lisää »

Puhemiesneuvosto asetti kansainväliset valtuuskunnat

Eduskunnan puhemiesneuvosto on valinnut jäsenet neljään kansainväliseen valtuuskuntaan, jotka toimivat parlamenttienvälisissä järjestöissä. Arktisen...

Lue lisää »

Uutiset SDP.fi

MEP Eero Heinäluoma parlamentin demariryhmän johtoon

Vastavalittu Euroopan parlamentin jäsen Eero Heinäluoma (sd.) valittiin tänään yksimielisesti Sosialistien & Demokraattien...

Lue lisää »

SDP hakee palvelusuunnittelijaa

SDP on suomalaisen politiikan muutosvoima, joka tarjoaa suomalaisille tulevaisuusvision. Haemme nyt puoluetoimistollemme Helsingin Hakaniemen Ympyrätaloon:...

Lue lisää »